to ja

to ja

piątek, 15 maja 2015

SOLJANKA


Z pewnością nie chciałabym żeby mój blog ograniczał się tylko do postów kosmetycznych. Dlatego dzisiaj przychodzę z wpisem kulinarnym, który od czasu do czasu pojawia się tutaj.

Soljanka to jedno z tradycyjnych dań kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Jest to zupa w której oryginalny dodatek stanowią oliwki, ogórki kiszone i kapary. Niektórzy uważają, że zupa nie może być samodzielnym daniem jednak ja postaram się przekonać Was, że tak nie jest. Dzięki dużej zawartości mięsa i warzyw powinna nasycić i zaspokoić apetyt każdego z nas.


SKŁADNIKI:
  • 3 kawałki mięsa (najlepiej po około 30 dag różnego gatunku np.wołowiny lub wieprzowej łopatki, kiełbasy i wędzonki). Ja akurat miałam dwa gatunki ale zupka i tak wyszła smaczna.
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • pół selera
  • średni por
  • 2 słoiczki kaparów
  • grzybki marynowane ( miałam pieczarki)
  • szklanka soku z ogórków kiszonych
  • kilka ogórków kiszonych
  • 1 słoik oliwek lub dwa
  • koncentrat pomodorowy
  • cytryna
  • śmietana (ja dałam jogurt naturalny)
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski w/g własnego smak

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso kroję w kostkę, wrzucam na patelnię, podsmażam i trochę duszę. Następnie przekładam do garnka z gotującą wodą z przyprawami ale bez tłuszczu z patelni. Na tej samej patelni z pozostałością tłuszczu podsmażam cebulkę uprzednio pokrojoną w kostkę i jak się lekko zeszkli dodaję warzywa starte na tarce o grubych oczkach wraz z ogórkami kiszonymi. Na koniec wrzucam jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz koncentrat pomidorowy i to przekładam do garnka. Wszystko gotuje się do miękkości mięsa. Na sam już koniec do gotującej się zupy dodaję kapary, oliwki i marynowane grzybki. Jeszcze kilka minut i już jest gotowe.














Serwujemy z plasterkiem cytryny i kleksem śmietany :)

Przepis swój trochę zmodyfikowałam ale mimo wszystko jest bliski oryginału.

Soljanka jest gęsta, sytna i niezwykle pożywna. Ciekawa jestem czy kiedyś ją jedliście?
Jeśli nie zachęcam do spróbowania :):):)






35 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, ale ja nie gotuję, więc zeżarłabym, ale jakby mi ktoś zrobił, bo ja już się garnków nie tykam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym chciała się nie tykać ale to nie przejdzie...Zupą tą zajada się mój Luby i często pojawia się na moim stole. Tutaj to on grał pierwsze skrzypce:):):)

      Usuń
  2. Pierwszy raz czytam o takiej potrawie.
    Takie urozmaicenie postów jest dobrym pomysłem. =)

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo proszę cóż to za pyszne danie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzieś słyszałam o takiej potrawie, ale wyobrażałam sobie ją zupełnie inaczej :) Jestem typowym mięsożercą, a poza tym wszystkie zaprezentowane składniki lubię, więc z pewnością posmakowałoby mi to :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie, a nigdy jej nie jadłam. Muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności :) Prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zupy i uważam, że jak najbardziej mogą stanowić samodzielne danie. Twoja propozycja przepisu na soljanke jest świetnym rozwiązaniem na mój poniedziałkowy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko tylko nie oliwki :D :D

    OdpowiedzUsuń
  9. każdy ma inny smak.... sama wiem po sobie, że czasami smaki się zmieniają. Kiedyś nie lubiłam serów pleśniowych i sushi dzisiaj lubię bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie spróbuje Twojego przepisu, brzmi ciekawie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dla mnie, jestem wegetarianką :p

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie próbowałam takiej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż głodna się zrobiłam...

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja tez czasem serwuję posty kulinarne, więc miło takie widzieć u Ciebie.
    Zupy nie jadłam, pierwszy raz o niej słyszę, ale składniki dośc ciekawe, dlatego zapisuję ja jako danie do zrobienia. Jeśli będzie na stole dam znać ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę wypróbować, smacznie to wyglada! :)
    Klikniesz w kliki w nowym poście będę wdzięczna ;*

    OdpowiedzUsuń
  16. chyba nigdy nie jadlam , ale wyglada smacznie

    OdpowiedzUsuń