to ja

to ja

sobota, 21 marca 2015

MANGO LASSI



Po raz pierwszy koktajl ten piłam w restauracji hinduskiej.
Od razu przypadł mi do gustu. Intensywny w smaku, pożywny i orzeźwiający.


Przy kolejnych wizytach zawsze już go zamawiałam
Kelnerka pracująca tam była tak miła, że podała nam przepis.
Ja go nieco zmodyfikowałam i zrobiłam po swojemu :)



Składniki :

- świeże mango
-jogurt naturalny lub grecki
-przyprawy; cukier, kardamon mielony, syrop klonowy, mięta, miód


Sposób przyrządzenia:

Mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do blendera i dodać pozostałe składniki.
Przyprawy w/g uznania. Ja dodaję wszystkiego w małej ilości i próbuję.Można dodać więcej jogurtu lub mniej jak kto woli :)
Mięty jeśli nie mam świeżej dodaję mieloną.
Robi się go w 10-15 minut czyli naprawdę szybko.


W restauracji koktajl ten był przyrządzony z pulpy i też mi bardzo smakował.



Najlepszy prosto z lodówki :)

8 komentarzy:

  1. Z chęcią bym zrobiła, bo mango leży w lodówce, ale niestety nie mam mięty, a wydaję mi się, że jest bardzo ważnym składnikiem w tym koktajlu.
    Wypróbuję jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W restauracji podawali bez mięty😊

      Usuń
  2. ostatnio mam chęć na koktajle, muszę go wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też ...polecam jeszcze zupę krem z soczewicy dla mnie najlepsza z zup

    OdpowiedzUsuń