Po raz pierwszy koktajl ten piłam w restauracji hinduskiej.
Od razu przypadł mi do gustu. Intensywny w smaku, pożywny i orzeźwiający.
Przy kolejnych wizytach zawsze już go zamawiałam
Kelnerka pracująca tam była tak miła, że podała nam przepis.
Ja go nieco zmodyfikowałam i zrobiłam po swojemu :)
Składniki :
- świeże mango
-jogurt naturalny lub grecki
-przyprawy; cukier, kardamon mielony, syrop klonowy, mięta, miód
Sposób przyrządzenia:
Mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do blendera i dodać pozostałe składniki.
Przyprawy w/g uznania. Ja dodaję wszystkiego w małej ilości i próbuję.Można dodać więcej jogurtu lub mniej jak kto woli :)
Mięty jeśli nie mam świeżej dodaję mieloną.
Robi się go w 10-15 minut czyli naprawdę szybko.
W restauracji koktajl ten był przyrządzony z pulpy i też mi bardzo smakował.
Najlepszy prosto z lodówki :)
Z chęcią bym zrobiła, bo mango leży w lodówce, ale niestety nie mam mięty, a wydaję mi się, że jest bardzo ważnym składnikiem w tym koktajlu.
OdpowiedzUsuńWypróbuję jutro :)
W restauracji podawali bez mięty😊
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń😊 dzięki
Usuńostatnio mam chęć na koktajle, muszę go wypróbować
OdpowiedzUsuńpolecam jeszcze raz ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię indyjską!
OdpowiedzUsuńJa też ...polecam jeszcze zupę krem z soczewicy dla mnie najlepsza z zup
OdpowiedzUsuń